sezónne obydlie

sezónne obydlie

sezónne obydlie 551 530 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

sezónne obydlie

stavba určená na dočasné ubytovanie osobám, ktorých pracovné úlohy si vyžadujú krátkodobý alebo sezónny pobyt mimo trvalého obydlia. Boli to príbytky drevorubačov, uhliarov a baníkov, nazývané koliba, na Spiši a v Gemeri aj kram. Charakter sezónnych obydlí mali koliby a salaše pastierov oviec, ako aj stavby používané počas letného pasenia hovädzieho dobytka na odľahlých pasienkoch – štále, cholvarky, bačovy, kolešne, majdany, staje. Najjednoduchšiu formu sezónnych obydlí predstavujú zemnice, ktoré mali steny zahĺbené do zeme a dvojspádovú strechu na sochovej konštrukcii. Koliby uhliarov, baníkov a ovčiarov boli spravidla nadzemnými objektmi so zrubovou konštrukciou alebo murované zo skál. Sezónne obydlia chovateľov hovädzieho dobytka mávali okrem ustajňovacieho priestoru aj obytnú miestnosť. V kolibách ovčiarov, uhliarov a drevorubačov sa varilo v kotlíku na otvorenom ohni, spávalo sa na lôžku upravenom na zemi alebo na jednoduchej prični. Bývanie pastierov hovädzieho dobytka sa v sezónnych obydliach približovalo štandardu bývania v trvalých obydliach.

Koliba, Spišské Hanušovce, okr. Poprad, 1967. Foto: Jarmila Paličková. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave

AutorJán Botík

Podolák, J.: Pastierske sezónne obydlia. In: Slovenský národopis, roč. 10, 1962, 352-361.
Podolák, J.: Sezónne sídla pastierov a chovateľov dobytka na Slovensku. In: Slovenský národopis, roč. 28, 1980, 18-32.