šechtár

šechtár

šechtár 778 516 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

šechtár

(hrotek, putienka, putnica, žochtár)
nádoba na dojenie mlieka. Používala sa najmä na dojenie kráv. Na uchopenie slúžila zvýšená časť jeho horného okraja s otvorom. V 19. storočí zhotovovali šechtáre podomácky, dlabaním z dreva brezy, buka, vŕby, topoľa. Do 1. polovice. 20. storočia ich skladaním z dúžok vyrábali a predávali na trhoch špecializovaní debnári. V medzivojnovom období sa začali používať plechové smaltované, továrensky vyrábané šechtáre. Šechtárom nazývali aj plechové vedierka, používané na dojenie. Vodou naplnený šechtár, ktorý musela kúpená krava pri prvom vchádzaní do maštale prekročiť, bol považovaný za prostriedkom na zabezpečenie dojivosti.

Drevený šechtár. Dobroč (okr. Lučenec), 1976. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto Hanuliaková.

Paríková, M.: Chov hospodárskych zvierat. In: Záhorská Bratislava. Bratislava 1986, 81-84.
Slavkovský, P.: Poľnohospodárstvo. In: Zo života a bojov ľudu Uhrovskej doliny. Bratislava 1986, 123-153.