sadlo

sadlo

sadlo 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

sadlo

vnútorný tuk ošípaných. K tradičným spôsobom spracovania sadla patrilo údenie. Údené sadlo sa pripravovalo najmä v horských oblastiach v rodinách, kde chovali ošípané. Pri zabíjačke sa sadlo opatrne vybralo, rozložilo, prehrialo, posypalo roztlčenou rascou, potrelo cesnakom a zakrútilo do tvaru valca tak, aby blana zostala na vonkajšej strane. Istý čas sa nechalo postáť v slanom roztoku. Potom sa položilo na pahrebu, aby sa blana stiahla. Zakrútený okraj sadla sa zašil a zavesil do komína údiť. Po vyúdení sa uskladňovalo na chladnom mieste. Údené sadlo považovali na Horehroní za lahôdku. Muži ho jedli podobne ako slaninu. Často sa používalo na mastenie jedál v lete počas poľnohospodárskych prác, keď sa už minuli zásoby údenej slaniny. Sadlo sa používalo aj pri liečení zlomenín.

Markuš, M.: Strava. In: Horehronie II. Bratislava 1974.