riečica

riečica

riečica 800 567 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

riečica

náčinie na osievanie. Rám riečice mal okrúhly alebo štvorcový rám s priemerom 25–60 cm (väčší ako na site). Zhotovený bol zo smrekového alebo jedľového lubu. Dno riečice s veľkými otvormi sa vyrábalo pletením lubov, zo železného alebo mosadzného drôtu, tkaním z tenkých lubov – ličiek. Riečice sa pôvodne používali na čistenie zŕn obilia a strukovín (hrachová, fazuľová, úhrabková riečica) preosievaním, tzv. cúdenie. Iné spôsoby využitia riečice – úľová ( dávala sa do spodnej časti úľa), odstraňovanie prachu z hrubšej múky, krúp, sečky, ovsa, murárstve a pod. určovali ich tvar i dná rôznej hustoty a materiálu. Výrobou riečic sa zaoberalo riečičiarstvo (sitárstvo). Riečica s okrúhlym lubom sa, podobne ako sito, používala aj pri niektorých veštbách.

Úhrabková riečica. Pernek, okr. Malacky. Foto P. Slavkovský,  Archív negatívov Ústavu etnológie SAV.
Úhrabková riečica. Pernek, okr. Malacky. Foto P. Slavkovský, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV.

Hyčko, J.: Žatevné a mlatobné náradie. Martin 1973.