reliéfna rezba

reliéfna rezba

reliéfna rezba 800 1111 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

reliéfna rezba

ozdobná technika, pri ktorej je plastický vzor do plochy dreva či kameňa rezbou vyhĺbený (plochý reliéf) alebo vystupuje nad povrch plochy (oblý reliéf). Na Slovensku, rovnako ako v iných krajinách Európy, reliéfnou rezbou ozdobovali predmety najmä vyučení remeselníci pracujúci s drevom: debnári (dná sudov a lisy na víno, úle), mlynári (zariadenia vodných mlynov), stolári (nábytok). Školení rezbári, najmä českí a nemeckí, vyrábali technikou negatívneho reliéfu formy pre slovenské modrotlačiarske a pernikárske dielne. Provincionálni rezbári, rezbári-samoukovia a kamenosochári uplatňovali reliéfnu rezbu pri výzdobe sôch, náhrobníkov, ľudoví výrobcovia a pastieri pri dekorovaní črpačiek, črpákov, palíc, úľov a piestov.

Detail reliéfnej rezby z kríža. Bzovík (okr. Krupina), 1. polovica 20. storočia. Štátny ústav pamiatkovej starostlivosti. Foto: Š. Pisoň

Šenfeldová, H.: Lidové techniky zdobení dřeva. Technologie lidové výroby. Praha 1984.
Vydra, J.: Ľudová modrotlač na Slovensku. Tvar, Bratislava 1954.