púť

púť

púť 800 523 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

púť

hromadné alebo individuálne putovanie veriacich na pútnické miesta. Na Slovensku sa púte rozšírili pod vplyvom katolíckej viery. Pútnické miesta podľa náboženských predstáv súvisia s pôsobením svätca (napr. Skalka pri Trenčíne), s povesťami o rôznych zázrakoch (napr. o nájdení sošky Panny Márie), o uzdraveniach, o vode s uzdravujúcimi účinkami, na pamiatku ktorých boli postavené kaplnky a kostoly. Najväčší počet pútnických miest na Slovensku vznikol najmä pričinením reholí v období protireformácie v 16.–17. storočí, osobitne v 18. storočí. Rozšírenie mariánskych pútnických miest ovplyvnilo vyhlásenie Panny Márie za patrónku Uhorska. Na Slovensku bol okrem celonárodných pútnických miest (v Šaštíne, Marianke, Starých Horách, Banskej Štiavnici a na Mariánskej hore v Levoči) rad ďalších s menším, regionálnym významom. Pútnici zo Slovenska navštevovali púťové strediská v okolitých krajinách, najmä v Rakúsku. Príprava a organizácia sprievodu a priebeh cesty záviseli od vzdialenosti medzi východiskovou obcou a pútnickým miestom. Spravidla sa na púte chodilo hromadne pešo, často s vozmi na batožinu. Najdôležitejšie organizačné úlohy pripadli kňazovi. V sprievode mal čestné miesto, podieľal sa na predspevovaní náboženských púťových piesní a predriekaní modlitieb po ceste, podobne ako modleník (púťový tatíček). Sprievod, niekedy s miestnou muzikou, bol usporiadaný do skupín podľa veku a pohlavia. Na čele boli mládenci, potom dievky, kňaz s miništrantmi, modleník, ženy, naposledy muži. Liturgické predmety (mariánske zástavy, kríž, obrazy) patrili k charakteristickým znakom sprievodu. Sprievodným znakom bolo slávnostné vyzváňanie kostolných zvonov pri príchode sprievodu do obcí na trase medzi východiskovou obcou a pútnickým miestom. Púte ovplyvňovali obchodný ruch v pútnických strediskách.

Púť. Šumiac, okr. Brezno, 1955. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV. Foto: R. Motola.

Literatúra

Fekete, Š.: Vznik, rozloženie a význam slovenských pútnických miest. In: Národopisný zborník, roč. 8, 1941, 125-143.