prvý apríl

prvý apríl

prvý apríl 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

prvý apríl

deň bláznov. Obyčaj vytvárať žartovné situácie zadávaním nelogických úloh, vykonávaním nelogických činností, vymýšľaním uveriteľných klamstiev. Robiť si z niekoho blázna, posielať s prvým aprílom je tradícia známa z mnohých kultúr Európy aj Ameriky. Do mestskej kultúry, najmä medzi remeselníkov a študentov prenikla z Nemecka a Rakúska. Deň sa chápal ako nešťastný deň, keď nastal na svete chaos; podľa ľudových vysvetlení sa narodil (alebo zomrel) Judáš, z neba bol zhodený na zem Lucifer. Obyčaj posielať učňov a tovarišov s prvým aprílom (napríklad kúpiť lakeť nehaseného vápna do apatieky) bol na Slovensku zaznamenaný v 19. storočí. Nákup neexistujúcej veci mal pripomínať nekonečnú cestu Krista od Pontia k Pilátovi. Prvoaprílové žarty sú stabilnou súčasťou repertoáru študentských tradícií (premiestňovanie sa do iných tried, obliekanie civilného oblečenia s prvkami karnevalového kostýmu a podobne) takmer na celom Slovensku.

AutorViera Feglová

[...]: Na prvého apríla. In: Tatranský orol, 9, 1928, 119.