premieň

premieň

premieň 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

premieň

(boginča, divak, odmena, kuklis, podvržťok, podhodenec)
démonická bytosť ľudskej podoby; dieťa bohynky. Jeho vzhľad, vlastnosti i prejavy zodpovedali znakom predstáv o prírodných démonoch: obludnosť, tmavé sfarbenie pokožky, telo porastené chlpmi, pažravosť, telesné a psychické odchýlky. Nerástol, nechodil, nehovoril, bol neustále hladný a týral okolie krikom. Podľa poverových predstáv bohynka vymieňala svoje nepodarené dieťa za zdravé ľudské najmä vtedy, keď sa nedodržali tradíciou predpísané zvykové normy v šestonedelí (šestonedieľka opustila priestor za kútnou plachtou ešte pred vádzkou a podobne). Predstava o kradnutí a vymieňaní detí za malých démonov je známa u Slovanov aj iných európskych národov. K rozšíreným motívom patrilo rozprávanie o matke, ktorej bohynka vymenila dieťa za svoje nevzhľadné, pažravé bohynčiatko. Aby získala vlastné dieťa späť, matka bila vŕbovými prútmi premieňa dovtedy, kým jeho krik neprivolal bohynku, ktorá vrátila žene jej pravé dieťa, neraz však už mŕtve.

AutorTatiana Cibulová

Máchal, H.: Nákres slovanského bájesloví. Praha 1891.