pekáč

pekáč

pekáč 800 635 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

pekáč

veľká hrnčiarska, menej kameninová, neskôr aj liatinová a smaltovaná nádoba na pečenie hydiny a mäsa. V základnom tvare bola obdĺžniková, s uchom i bez neho, s plochým dnom a pomerne nízkym, kolmo nasadeným okrajom, s glazovaným zeleným alebo hnedým vnútrom a povrchom. Niektoré hrnčiarske pekáče mali výlevku na šťavu z mäsa a okraj s dekórom vytláčaným prstom. Osobitú formu mali pekáče tvaru košíka s hrubým stredovým uchom a s kónickým korpusom (Modra, Pukanec a iné). Pekáče patrili medzi základný kuchynský keramický riad, bežný v každej vidieckej domácnosti.

Pekáč na pečenie mäsa. Tajov (okr. Banská Bystrica), 1975. Archív diapozitívov Ústavu etnológie SAV. Foto E. Prandová
Pekáč na pečenie mäsa. Tajov (okr. Banská Bystrica), 1975. Archív diapozitívov Ústavu etnológie SAV. Foto E. Prandová

AutorIrena Pišútová

Literatúra

Remeselná výroba s akcentom na hrnčiarsku, džbankársku, kachliarsku a kameninovú produkciu. In Etnograf a múzeum, VII. (Bodorová, O. ed.) Rimavská Sobota 2004.

Preskočiť na obsah