páv

páv

páv 800 557 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

páv

(lat. Pavo L.)
vták chovaný od praveku na okrasu. Do Európy sa dostal z Orientu. V 19. storočí sa ako status symbol pestoval na okrasu na dvoroch uhorských veľkostatkov a zámožnejších hospodárstiev. Solárny symbol. Kresťanský symbol nesmrteľnej duše. Neskôr symbol pýchy. Pávie perá za klobúkom nosili mládenci v niektorých oblastiach Slovenska ako znak mládeneckej pýchy, mužnosti. Na Záhorí sa o pierka kosíre mládenci bili. Porazený musel odovzdať pierko víťazovi. Sporadický prvok ľudovej ornamentiky, najmä výšivky, prevzatý zo vzorníkov slohovej textilnej ornamentiky 16. storočia.

Motív  páva z  bielej dierkovej výšivky. Šelpice (okr. Trnava), 1930. SNM Etnografické múzeum v Martine. Foto H. Bakaljarová
Motív páva z bielej dierkovej výšivky. Šelpice (okr. Trnava), 1930. SNM Etnografické múzeum v Martine. Foto H. Bakaljarová

Fügedi, M. Állataábrázolás a magyar népművészetben. Miskolz 1993.
Danglová, O. : Dekor/ Symbol. Dekoratívna tradícia na Slovensku a európsky kontext. Bratislava 2001.