parta

parta

parta 800 977 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

parta

ozdobná čelenka, znak dospelého slobodného dievčaťa. Základ party tvoril pás lepenky stočený do kruhu, ktorý bol obšitý textilom, najčastejšie zamatom, ktorý bol doplnený našitými korálkami, bortňami, kovovými čipkami. Súčasťou party boli viaceré stuhy rôznych dĺžok, ktoré viseli okolo tváre alebo dolu chrbtom. V 19. storočí bola parta súčasťou sviatočnej alebo obradovej úpravy hlavy dospelých dievčat. Nosila sa do kostola, na veľké cirkevné sviatky, na Gemeri, Spiši a Above aj pri niektorých tradičných obradoch jarného cyklu. Party vyrábali zručné ženy na dedinách alebo sa predávali na jarmokoch. Parta doplnená venčekom z rozmarínu, myrty alebo zimozelene bola hlavným znakom odevu mladuchy. Obdobnú partu ako mladucha, ale bez zeleného venčeka mali aj svadobné družice. Koncom 19. storočia svadobnú partu postupne nahradil veniec mladuchy z umelých kvetov a so závojom.

Parta, Kostolná-Záriečie, okr. Trenčín, 1989. Foto: H. Bakaljarová, Archív diapozitívom Ústavu etnológie SAV v Bratislave

Literatúra

Socháň, P.: Vence slovenských diev. In: Český lid, roč, 27, 1927, 23-26, 190-193; roč. 28, 1928, 63-66.
Socháň, P.: Parta ako ozdoba hlavy slovenských diev. In: Časopis Muzeálnej slovenskej spoločnosti, roč. 23, 1931, 65-79.