opekance

opekance

opekance 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

opekance

(bobaľky, lokše, pupáky, pupáčky, púčky)
vianočné pečivo. Opekance boli v rámci tradičnej skladby štedrej večere konzumované na väčšine územia Slovenska. Pečivo sa pieklo z chlebového cesta v peci v tvare dlhších šúľkov alebo v tvare menších paličiek. Pred jedením sa opekance obarili vodou alebo mliekom, aby zmäkli, posypali sa pomletým makom a cukrom, niekde tvarohom alebo bryndzou a osladili roztopeným medom alebo cukrovou vodou. Podľa ľudovej viery mala konzumácia opekancov počas vianočnej večere zabezpečiť hojnú úrodu obilia v nasledujúcom roku. Napriek tomu, že konzumácia opekancov postupne strácala svoju pôvodnú magickú funkciu, v mnohých rodinách zostali súčasťou štedrovečerného stola a jedným zo symbolov slovenských Vianoc.

Markuš, M.: Opekance. In: Výživa a zdravie, roč. 10, 1967, s. 273-274.