odev mladuchy

odev mladuchy

odev mladuchy 800 1093 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

odev mladuchy

súbor odevných súčastí, ktoré malo slobodné dievča oblečené počas svadby. Základom odevu mladuchy bol sviatočný odev doplnený o súčasti, ktoré boli svojou znakovou funkciou spájané so svadbou. Takou bola súkenná sukňa zelenej, modrej alebo čiernej farby, kožuch alebo mentieka, ktoré sa zvykli aj požičať. Najvýraznejším znakom odevu mladuchy bola parta, doplnená zeleným venčekom z rozmarínu, myrty, zimozelene. Ďalším výrazným znakom bola pôlka, ktorá sa nosila prehodená poza chrbát a vpredu bola ovinutá okolo rúk. V časti Slovenska bola prehodená cez ľavé rameno a upevnená na pravom boku. Na väčšine Slovenska súčasťou svadobného odevu mladuchy bola ťažká, súkenná sukňa a široká biela zástera. Slávnostný ráz odevu mladuchy dodávali cenovo nákladné materiály, bohatá a pestrá výzdoba. Pri výbere farieb sa zvyčajne uplatňovali magicko-poverové predstavy o možnostiach ochrane mladuchy alebo novomanželov pred nepriaznivými vplyvmi (červenou farbou) alebo o zabezpečení ich plodnosti (zelenou farbou). Farebnosť i celkový charakter odevu mladuchy sa koncom 19. storočia pod vplyvom mestskej kultúry výrazne zmenil. Pestrofarebnosť bola vystriedaná tmavými farbami. Znakom mladuchy prestala byť parta a pôlka. Namiesto party mala mladucha na hlave veniec z umelých farebných alebo bielych kvetín a závoj. Pôvodne vo svadobnom odeve obliekaný kožuch alebo mentieku nahradil kabátik. V priebehu 20. storočia začala v odeve mladuchy prevládať biela farba a tradičný odev bol postupne nahradený mestským odevom.

Odev mladuchy, Borinka, okr. Malacky, 30. roky 20. storočia. Repr. H. Bakaljarová, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave