náušnice

náušnice

náušnice 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

náušnice

(oringle, záušnice)
šperk zdobiaci ucho. V ľudovom prostredí na Slovensku bolo nosenie náušníc novším a menej častým javom. Nerozšírilo sa aj preto, že pri ženskom spôsobe zahaľovania hláv do čepcov a prikrývok nemali náušnice ozdobný zmysel. Tam, kde ich prijali, boli náušnice buď produktom remeselných zlatníkov alebo ich lacnými jarmočnými napodobeninami. Koncom 19. storočia sa nosili náušnice skôr zo striebra, iba bohatšie ženy alebo zemianky si mohli dovoliť zlaté náušnice. Najobľúbenejšie spomedzi nich – šošovičky – mali polguľovitý tvar. Okrem nich sa nosili aj náušnice v tvare krúžkov alebo malé náušnice s terčíkom v strede s očkom z tyrkysu alebo farebného sklíčka. Verilo sa, že prepichnutie ucha a nosenie náušníc posilňuje zrak a liečivo pôsobí na kožné choroby. Aj preto náušnice, zvyčajne iba jednu náušnicu v tvare cvočku (cvoček, špendlíček), nosili do začiatku 20. storočia v niektorých oblastiach Slovenska (Orava, okolie Myjavy, Trenčína) aj muži. Výskyt náušníc ako osobného šperku bol u roľníckych žien najrozšírenejší v prvej polovici 20. storočia.

Johnová, H.:Ľudové šperky na Slovensku. Bratislava 1972.
Strelec, K.: Ľudové šperky. Bratislava 1990.