lavica

lavica

lavica 800 383 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

lavica

druh sedacieho nábytku určený na sedenie dvoch alebo viac osôb. Existovali dva druhy lavíc: pevné a prenosné. Pevné lavice boli zabudované do zrubových stien domu alebo boli súčasťou telesa pece. Prenosné lavice majú širokú škálu foriem. Najjednoduchšie lavice boli bez operadla, s drúčikovými alebo doskovými nohami. Obdobnú konštrukciu mali lavice s rámovým alebo plným doskovým operadlom, ktoré stáli v rohu okolo stola. Veľmi starobylú formu predstavujú lavice s preklápacím rámovým operadlom. Koncom 19. storočia sa v tradičnom interiéri objavila lavica rámovej konštrukcie s bočnými operadlami – kanapa. Lavice neslúžili len na sedenie, ale v prípade početnej rodiny aj ako miesto na spanie. Zvláštny druh predstavujú lavice so sedadlom v podobe truhly, v ktorej bol uložený odev a textil (šafáreň), alebo po rozložení vzniklo z nej náhradné lôžko.

Lavica s pevným operadlom, Žakarovce, okr. Gelnica, 1954. Kresba: Josef Schejbal. Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave