košarovanie

košarovanie

košarovanie 733 489 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

košarovanie

hnojenie pôdy trusom hospodárskych zvierat nocujúcich v systematicky prekladanej ohrade. Využívalo sa najmä v trojpoľnom hospodárení na skvalitnenie úhorov. Po zavedení striedavého hospodárenia sa zväčša košarovali len ťažko prístupné polia, lúky a pasienky. Pri individuálnom chove oviec si každý majiteľ košaroval iba vlastné pozemky. Na kolektívnych salašoch organizoval košarovanie salašník. Majitelia pozemkov však boli povinní pomáhať pri prekladaní košiara a stravovať pastierov oviec v čase košarovania. Pri košarovaní lúk a pasienkov (tzv. stádlenie), sa hovädzí dobytok zatváral cez poludnie a na noc do prenosného stádla. Po kolektivizácii poľnohospodárstva, uprednostňovaním priemyselných hnojív, začal význam košarovania upadať. Až v 80. rokov 20. storočia sa začal na niektorých poľnohospodárskych družstvách opäť zavádzať tradičný spôsob hnojenia poľnohospodárskej pôdy i košarovanie.

Košarovanie pasienka. Horná Lehota, okr. Brezno. Archív negatívov Ústav etnológie SAV. Foto J. Botík, 1970.
Košarovanie pasienka. Horná Lehota, okr. Brezno. Archív negatívov Ústav etnológie SAV. Foto J. Botík, 1970.

AutorJán Podolák

Literatúra

Podolák, J.: Pestovanie poľnohospodárskych plodín a chov hospodárskych zvierat na Slovensku od polovice 19. do polovice 20. storočia. In: Agrikultúra 4/1965, 29-77.

Preskočiť na obsah