kapce

kapce

kapce 800 680 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kapce

(botoše, habatky, kapcáty, papuče)
druh vysokej súkennej obuvi. Jednoduché formy kapcov sa šili podomácky. Strih bol viacdielny, skladal sa obvykle z podošvy, priehlavku, päty a sáry. Sára siahala do pol lýtok alebo pod kolená. Zvyčajne nemali rozlíšenie pre pravú a ľavú nohu. Farba (prírodné farby domáceho súkna) a forma (hrúbka podošvy, výška sáry, výzdoba) kapcov sa krajovo menili a záviseli od veku a pohlavia nositeľa, a tiež príležitosti nosenia. Remeselne zhotovené kapce mali koženú podrážku, prípadne i kožou obšitý priehlavok. Kapce boli najmä zimnou obuvou, nosili ich muži, ženy aj deti. V horských oblastiach sa vo všedné dni nosili po celý rok. S poklesom výroby domáceho súkna v polovici 20. storočia domácka a remeselná výroba kapcov zanikla a začali sa nosiť kapce priemyselnej výroby.

Kapce, Sliače, okr. Ružomberok, 1976. Foto: Ľubica Mrázová, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave

AutorViera Nosáľová

Literatúra

Baran, L.: Staré formy plstěné obuvi v Karpatské oblasti Československa. In: Československá ethnografie, roč. 4, 1956, 179-200.