kachle

kachle

kachle 800 800 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kachle

kúrenisko s uzavretým ohňom na vyhrievanie izby. Kachle boli z glazúrovaných keramických kachlíc miskového alebo komorového tvaru, na Orave a v Liptove aj z terakotových oblúkovitých bahríkov. V tradičnom obydlí sa kachle stavali buď v kombinácii s pecou ako jej nadstavec (kachlená pec), alebo samostatne. Na Slovensku sa uplatnila široká škála tvarových, farebných a dekoratívnych riešení kachľových pecí a kachlí, často aj s prejavmi lokálnej a regionálnej znakovosti. V meštianskych domoch sa kachle používali už od stredoveku. V dedinskom prostredí sa kachle začali používať od 18. storočia. Súviselo to so vznikom bezdymnej izby, no najmä so vznikom druhej reprezentačnej, parádnej izby.

Murované kachle, Vyšná Boca, okr. Liptovský Mikuláš, 1969. Foto: Ján Botík. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave

AutorJán Botík