huspenina

huspenina

huspenina 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

huspenina

(studenica, studenina, studeno)
stuhnuté rôsolovité jedlo z vyvarených častí ošípanej. Kože, nožičky, kolienka, uši, hlava a chvost sa uvarili s cibuľou, cesnakom, čiernym korením, bobkovým listom a koreňovou zeleninou. Uvarené a pokrájané časti sa zaliali scedeným vývarom, ktorý pri chladnutí tuhne. Huspenina sa obvykle pripravovala po domácej zabíjačke. Nožičky a kolienka sa zvykli konzervovať solením, prípadne údením a huspenina sa z nich varila neskôr. Bola tradičným jedlom najmä v období Vianoc a Veľkej noci. V oblasti Trenčína a východného Slovenska bola aj typickým svadobným jedlom.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Pelech, O. a kol.: Domáca zakáľačka. Bratislava 1978.
Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.

Preskočiť na obsah