húkadlo

húkadlo

húkadlo 424 424 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

húkadlo

zvukový nástroj. Je to jednoduchá, 10 – 30 cm dlhá a 5 – 8 cm široká plochá doštička, ktorá je na hranách zaostrená a upevnená na 80-100 cm dlhom motúzku. Doštička môže byť na okrajoch ešte vyzdobená zárezmi alebo vymaľovaná farbičkami. Zvuk vzniká pri krúžení doštičky na motúze okolo hlavy, čím prerezáva vzduch hranou doštičky. Vzniká húkavý, hlboký tajomný zvuk, ktorého výška závisí od rýchlosti krúženia doštičky. Zrýchlením a spomalením rotácie vzniká charakteristický kolísavý, glisandový zvuk. Deti, najmä chlapci, používali húkadlo pri hre na lúkach, pasení alebo na vytvorenie strašidelného zvuku. Pastieri, najmä gondáši, používali húkadlo na zaháňanie ošípaných.
Matúš Druga (Banská Bystrica) s malým húkadlom, 2006. Archív Koordinačného centra TĽK.

Húkadlo malé a veľké. Archív Literárneho a hudobného múzea v Banskej Bystrici. Foto V. Kyseľ 2006.

Literatúra

Elschek, O.: Slowakische Volksmusikinstrumente. Die Volksmusikinstrumente der Tschechoslowakei, Teil 2. Handbuch der europäischen Volksmusikinstrumente Serie I. Band 2. VEB Deutscher Verlag für Musik, Leipzig 1983, 120.