• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

hruška

hruška

hruška 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

hruška

1. Plod hrušky obyčajnej. Hrušky sú jedným z najstarších druhov ovocných drevín pestovaných na území Slovenska v sadoch a záhradách. Kultúrne formy tejto ovocnej dreviny pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. Postupne sa rozšírila do celej Ázie, Stredomoria a odtiaľ do celej Európy. Slovania ju pestovali a poznali ešte vo svojej pravlasti, o čom svedčia príbuzné názvy tohto plodu vo viacerých slovanských jazykoch. Hrušky sa vyšľachtili do nespočetných odrôd, z ktorých mnohé sa pestovali i na Slovensku. Poznáme ich pod viacerými regionálnymi a lokálnymi odrodami a pomenovaniami, a to podľa tvaru, času zretia či pôvodu: bachračky, bezjadierky, hniličky, cukrovky, cibuľky, jahodňačky, michalky, žitnárky, nemkyne, moravky, budínky. Menej rozšírené sú hrušky, ktorých kultivary sú medzinárodne rozšírené, známe u nás pod ľudovými názvami: cisárkaWiliamsova maslovka, kajzerkaDielova, íznportkaŠedá maslovka, mačacia hlavaDekanka zimná a podobne. Hruška bola obľúbeným ovocím a hoci mala pomerne krátku trvácnosť (až na zimné odrody), uplatnila sa i v ľudovej strave. Hrušky sa sušili a konzumovali sušené podobne ako jablká. Používali na varenie alebo pomleté na sladenie koláčov a kaší. Plody planých hrušiek sa využívali v ľudovom liečení;
2. názov jedného z trojicových tancov;

AutorKatarína Nováková

Literatúra

Drábiková, E.: Ľudové ovocinárstvo na Slovensku. In: Zborník SNM 76 - Etnografia 23. 1982.
Drábiková, E.: Rozvoj odrôd v ľudovom ovocinárstve. In: Agricultura Carpatica, II, 1981, s. 50-59.