guba

guba

guba 800 1190 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

guba

1. druh mužského, zriedkavejšie ženského vrchného odevu z vlnenej tkaniny s dlhým vlasom na povrchu. Guba mala jednoduchý rovný strih s priečnym švíkom na hrudi, siahala niže pásu, niekedy až niže kolien. Nosila sa prehodená cez plecia. Pod hrdlom sa zaväzovala párom vlnených šnúr. Krčný výstrih bol hrubo lemovaný červeným súknom. Bežnejšia bola bielej, vzácnejšia tmavej farby. Guba sa nosila na východnom Slovensku, bola súčasťou zimného všedného i sviatočného odevu. Do začiatku 20. storočia bola povinným odevom ženícha;
  2. vlnená tkanina z ovčej vlny s dlhým vlasom. Vlas vzniká z dlhých nespradených prameňov vlny, ktoré sa vkladajú pri tkaní pod horné nite osnovy. Útok na výrobu gúb sa pripravoval druganím. Konečnou úpravou bolo váľanie vo valile – drevenom koši, uloženom pod silný prúd tečúcej vody, v ktorom sa guba vírením splsťovala. Výsledkom bola hrubá mäkká tkanina s dlhým vlasom.

Guba, Veľké Zalužice, okr. Michalovce, 1953. Foto: František Hideg, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave

Marková, E.: Výroba gúb na Slovensku. In: Slovenský národopis, roč. 12, 1964, č. 1, 82-137.