granátové jablko

granátové jablko

granátové jablko 800 591 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

granátové jablko

ozdobný prvok rastlinnej ornamentiky orientálneho pôvodu, znázorňujúci plod stromu granátovníka púnskeho. V Európe sa objavuje v historických tkaninách zo 14. storočia a talianskych brokátoch z 15. storočia. V Uhorsku obľúbený prvok renesančnej textilnej ornamentiky. V ľudovom dekoratívnom prejave na Slovensku značne frekventovaný vo výšivke a čipke, tiež v rezbárskej výzdobe a nástennej maľbe.

Motiv granátového jablka na výšivke zo zástery. Šoporňa, koniec 19., začiatok 20. storočia. SNM Etnografické múzeum v Martine. Foto H. Bakaljarová

Literatúra

Danglová, O.: Dekor / symbol. Dekoratívna tradícia na Slovensku a európsky kontext. Bratislava 2001, s. 155-196