• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

cukor

cukor

cukor 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

cukor

potravina sladkej chuti, konzervačný prostriedok. Jeho výroba z cukrovej trstiny bola známa už najstarším obyvateľom Indie. Do Európy sa dostal prostredníctvom Arabov v 8. storočí. V stredoveku bol luxusným tovarom a predával sa v lekárňach ako cenný liek. Španieli po objavení Ameriky pestovanie cukrovej trstiny rozšírili najmä v jej strednej a južnej časti. Dovoz zámorského cukru do Európy do konca 18. storočia stúpol natoľko, že sa začalo uvažovať o plodine, ktorá by nahradila cukrovú trstinu. V habsburskej monarchii sa od čias Márie Terézie robili pokusy s výrobou cukru z javorovej šťavy, kukurice, melónov, hrozna a iných plodín. Najvhodnejšia sa ukázala biela repa, neskôr nazvaná cukrová repa, a od prelomu l8.–19. storočia sa stále viac propagovala výroba repného cukru Prvý cukor z repy na Slovensku vyrobil v roku 1801 v Prešove lekárnik S. J. Gertinger. V roku 1830 založil M. Lačný vo Veľkých Úľanoch a vo Vojniciach prvé cukrovary. Cukor sa predával na funty, väčšie množstvo na klobúky s hmotnosťou 2 1/4, 2 1/2 a 3 1/4 funta, t. j. 1263, 1403 a 1824 g. Rozvíjajúca sa výroba cukru postupne v príprave stravy vytláčala tradičné sladidlo med. Spotreba cukru bola na Slovensku dlho pomerne nízka. Ešte za 1. ČSR bola polovičná v pomere k českým krajinám. Zvyšovala sa postupne, najmä v druhej polovici 20. storočia, a významne zasiahla do charakteru stravovania obyvateľov Slovenska. Zvýšila sa spotreba sladkých jedál a pečiva, cukríkov a iných sladkostí na úkor tradičných jedál, ktoré mali prevažne kyslasto-slaný charakter.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Markuš, M.: K dejinám výroby a užívania cukru na Slovensku. In: Výživa a zdravie, roč. 9, 1964, 213-214.
Vadkertyová, K.: Dejiny cukrovarníckeho priemyslu a pestovanie cukrovej repy na Slovensku. Bratislava 1972.