chytanie žiab

chytanie žiab

chytanie žiab 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

chytanie žiab

lov žiab, najmä skokanov (rod Rana L.) rukami. Bolo doplnkovým zdrojom obživy pastierov, no aj iných obyvateľov obcí, najmä v období pôstu. Z kože stiahnuté stehienka žiab, ktoré boli podľa tradičných predstáv najchutnejšie do Jozefa (19. marca), sa piekli nad pahrebou alebo varili v kapustnici. Na Horehroní ich popražili na masle a zaliali vajcom. Na paličkách napichané stehienka nosili na trh z okolitých obcí do Rožňavy. Z niektorých záhorských obcí ich chodili predávať do Viedne. Žaby sa používali aj pri liečení hadieho uhryznutia. Na Slovensku chytanie žiab zaniklo po 2. svetovej vojne.

AutorJuraj Zajonc

Pozri aj
Literatúra

Botík, J.: Poľovníctvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 212-228.
Markuš, M.: Ľudová strava. In: Žakarovce. Bratislava 1956, 283-324.

Preskočiť na obsah