chytanie rakov

chytanie rakov

chytanie rakov 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

chytanie rakov

vyberanie rakov rukami spod koreňov stromov alebo kameňov ako súčasť koristného hospodárstva. Bolo doplnkovým zamestnaním obyvateľov oblastí s dostatkom vodných tokov a jazier. Raky chytali najmä drevorubači, pastieri, deti. Ešte začiatkom 19. storočia vydávali zemepáni (napríklad na Uhrovskom panstve) zákaz chytať raky. Ako návnada sa používal zabitý vrabec alebo mäso zo zdochliny, položené na čereni alebo site, ktoré sa aj s prilákanými rakmi vybrali z vody. Po upečení v pahrebe alebo uvarení vo vode sa konzumovalo mäso z klepiet rakov. Raky sa používali aj pri liečení hadieho uhryznutia a chorôb, ako napr. ruže a besnoty.

Botík, J.: Poľovníctvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 212-228.
Horváth, P.: Z minulosti obcí Uhrovskej doliny. In: Zo života a bojov ľudu Uhrovskej doliny. Bratislava 1977, 33-65.
Markuš, M.: Zberné a koristné hospodárstvo. In: Slovensko. Ľud – II. časť. Bratislava 1975, 741-754.