čereň

čereň

čereň 800 512 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

čereň

(čerenec, dražiak , dzvihak, , križiak)
druh rybárskej siete. Základom konštrukcie bola veľká sieť. Veľkosť ôk závisel od druhu rýb určených na lov. Princíp použitia spočíval v načieraní čereňa do vody a jeho dvíhanie. Do vody sa spúšťal pomocou žŕdky upevnenej na drevenom oblúku. S väčšími čereňmi sa manipulovalo pomocou rázsošky, na ktorej žŕdka čereňa tvorila páku, alebo pomocou kladky. Používal sa na stredných a väčších riekach, ale aj na stojatých vodách. Lovilo sa pri brehu alebo z člna počas celého roka, v zime cez prierubu v ľade. Čereň bol známy na celom území Slovenska.

Pytliacky lov s čereňom. Brodské( okr.Senica ),1.polovica 20. storočia. Prevzaté z Mjartan, J.: Ľudové rybárstvo na Slovensku. Bratislava 1984, 179.

Mjartan, J.: Ľudové rybárstvo na Slovensku. Bratislava 1984.
Mjartan, J.: Rybárstvo. In: Horehronie I., Bratislava 1969, 229-274.