afrodiziakum

afrodiziakum

afrodiziakum 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

afrodiziakum

prostriedok zvyšujúci pohlavný pud, potenciu, plodnosť a erotický pôžitok. Medzi mechanizmami pôsobenia prevažuje uvoľnenie sexuálnej obrazotvornosti. Názov pochádza z gréckeho afrodízia – chrámovej slávnosti zasvätenej bohyni krásy a pohlavnej lásky Afrodite, kde sa konali preteky, hry, tance a v nočných hodinách sa dával voľný priechod zmyselným pôžitkom. V tradičnej kultúre Slovenska sa vlastnosti afrodiziaka pripisovali lastovičiemu alebo krtičiemu srdcu, rozmnožovacím orgánom zvierat známych plodnosťou a pohlavnou potenciou, vajciam, moču, menštruačnej krvi; z rastlín cesnaku, ľubovníku (ľúbeničke, ľubčeku), hadivke (osúdenici), zelerovému koreňu a podobne; chlpom z prirodzenia, častiam oblečenia, vode, v ktorej sa umyla osoba túžiaca získať životného partnera. Afrodiziaká sa často používali na prípravu jedla či nápoja (nápoj lásky) a hrali dôležitú úlohu v ľúbostnej mágii.

AutorĽubica Chorváthová

Čižmář, J.: Lidové lékařství v Československu I., II. Brno 1946.